is licht bereden
Is gelongeerd
is verkeersmak
BE
Pagina-1-advertenties
BE
DE
ES
BE
BE
DE
ES
BE
DE
DE
BE
BE
BE
DE
DE
IT
Een Belgische rijpony kopen doet men vooral voor de paardensport. Van springen tot dressuur: deze paarden zijn goed in verschillende disciplines. Zelfs in de endurance vinden zij hun weg. De Belgische rijpony is eigenlijk een kleine variant van het Belgisch Warmbloed. Het is een vriendelijk paard met een leergierig karakter. Bij het verkopen van de Belgische rijpony is het belangrijk om de stokmaat van het dier aan te geven. Dit geeft namelijk duidelijk aan of het om een Belgische rijpony of een Belgisch Warmbloed gaat.
De Belgische rijpony heeft een heel braaf, gewillig en zacht karakter. Dit karakter draagt bij aan de leergierigheid van het dier. Het is belangrijk om tijdens een Belgische rijpony kopen te weten dat het dier graag met respect behandeld wordt. Het is namelijk ook een gevoelige pony dat zeer goed reageert op vriendelijkheid. De Belgische rijpony heeft mooie actieve gangen en wordt daarom veel gebruikt voor (vrijheids)dressuur. Ook voor allerlei andere disciplines is de Belgische rijpony in te zetten. Een Belgische rijpony kopen betekent dat men een vriendelijk en sociaal dier op stal haalt. Het paard is heel sociaal en wordt graag met andere paarden gehouden.
De Belgische rijpony is speciaal gefokt - door de vereniging van het Belgisch Warmbloedpaard - als sportpaard voor de jeugdige ruiter. Deze vereniging fokt paarden puur voor de paardensport en wilde graag voor de jeugdige ruiters goede sportpaarden ontwikkelen. Het was al snel duidelijk dat een pony hiervoor het meest geschikt was. In 1977 werden de eerste Belgische rijpony’s gefokt door het Belgisch Warmbloed te kruisen met verschillende ponyrassen, zoals de Duitse rijpony, Welsh pony en New Forest pony. Qua uiterlijk lijkt de Belgische rijpony het meest op het Belgisch Warmbloed. Deze ponysoort is opgenomen in het stamboek van het Belgisch Warmbloed. Om mee te mogen doen aan de paardensporten én om in het stamboek te worden opgenomen, worden er hoge eisen aan zowel het talent als uiterlijk van deze pony gesteld. Alleen die paarden die voldoen aan de hoge eisen mag men als Belgische rijpony verkopen. Om toe te treden tot het stamboek zal een jong paard dus aan een aantal keuringen worden onderworpen door de vereniging.
De Belgische rijpony is een zeer veelzijdig sportpaard, want door zijn leergierigheid en soepele bewegingen kan een ruiter verschillende kanten op. Zo is de Belgische rijpony goed in de springsport, dressuur en vrijheidsdressuur. Maar ook voor een agility parcours, grondwerk en endurance is de Belgische rijpony wel te porren. Door zijn mooie verschijning en compacte vorm is hij zelfs in te zetten voor diverse Western disciplines. De Belgische rijpony is leergierig en als hij zijn ruiter volledig vertrouwd en daarnaast respect krijgt van zijn ruiter, is hij eigenlijk overal tot in staat. Door zijn kleinere postuur is het een fijn paard voor jeugdige sportruiters.
De Belgische rijpony is eigenlijk een kleinere variant van het Belgisch Warmbloed paard. De stokmaat van de rijpony ligt tussen de 110 en 132 cm voor de kleinere pony’s. De Belgische rijpony is er ook in een grotere variant met een schofthoogte tussen de 132 en 149 cm. Als pony heeft de Belgische rijpony een verfijnd uiterlijk. Het hoofd is mooi gevormd met daarop een paar spitse oren. Verder is de Belgische rijpony in proportie als het gaat om de verhoudingen tussen lichaam, hals, hoofd en benen. De Belgische rijpony heeft dezelfde kleuren als het Belgisch Warmbloed. Voor het stamboek zijn alle kleuren toegelaten. Toch komen vos, bruin, schimmel en zwart het meeste voor.