Paard zoekt ruiter
Voltige is een paardensport waarbij acrobatische trucjes worden uitgevoerd op de rug van het paard. Voltige kan zowel in teamverband als solo worden uitgevoerd. Als men voltigepaarden kopen wil, komt men al snel uit bij paardenrassen die van nature nuchter, vriendelijk en niet al te schrikachtig zijn. Ook kan men paardenrassen met een lange rug beter als voltigepaarden verkopen dan paardenrassen met een korte rug. Op de rug wordt namelijk met één, twee of drie personen tegelijkertijd gymnastiek beoefend, zonder dat het paard hier last van mag hebben.
Gebruik en karakter van voltigepaarden
Voltigepaarden hebben vaak een verleden in de dressuur. Naast dat voltigepaarden geschikt zijn voor dressuur en voltige, kunnen ze soms ook worden ingezet in de springsport, het westernrijden of als rijpaard. Men kan verschillende paardenrassen als voltigepaarden verkopen. Het allerbelangrijkste voor een voltigepaard is namelijk dat het gezond is en een lange rug heeft. Daarnaast is het een pré als het paard sierlijk beweegt en zich makkelijk laat trainen. Als men voltigepaarden kopen wil, speelt het karakter van het paard bovendien een grote rol. Het paard moet namelijk sociaal, vriendelijk en bij voorkeur nuchter en niet al te schrikachtig zijn.
Oorsprong en geschiedenis van voltigepaarden
Voltige is een sport die al eeuwen oud is. Er zijn zelfs aanwijzingen dat voltige al in de prehistorie werd uitgevoerd. Lange tijd werd voltigepaarden kopen voornamelijk gedaan voor in het circus. Later won voltige echter ook aan populariteit bij een andere doelgroep. Zo vonden veel jonge ruiters voltige leuk, vanwege de combinatie tussen paardrijden en turnen. Rond 1950 werd voltige als een officiële paardensport erkend. Zowel op nationaal als internationaal niveau worden sinds die tijd wedstrijden georganiseerd. Binnen de voltige bestaan zeven verplichte oefeningen: de opsprong, vrije zit, vlag, schaar, staan, molen en flanken. Wanneer men voltige in teamverband uitvoert is het belangrijk om te weten dat er maximaal drie mensen tegelijkertijd op het paard mogen staan. Twee van deze personen moeten contact met het paard behouden. In principe kan men allerlei paardenrassen als voltigepaarden verkopen. In de praktijk blijkt echter niet elk paard geschikt te zijn voor de voltige. Het paard moet namelijk niet schrikachtig zijn en bovendien over een sterke, lange rug beschikken. Veel voltagepaarden hebben een verleden in de dressuur- en springsport. Naast dat deze paarden vaak sierlijk bewegen en elegant zijn, zijn ze ook regelmatig makkelijk te trainen en mensgericht.
Voltigepaarden in de paardensport
Als men voltigepaarden kopen wil voor de paardensport, heeft men twee opties. Men kan een jong paard kopen en dit zelf gaan trainen voor de voltige, of een paard met een verleden in de dressuur- of springsport kopen. Met name de dressuur wordt vaak gezien als basis voor alle disciplines van de paardensport. Als men voltigepaarden verkopen wil, kan het paard vaak prima presteren binnen de voltige, dressuur of als rijpaard. Daarnaast zijn voltigepaarden soms geschikt voor andere takken van de paardensport, denk hierbij aan bijvoorbeeld eventing en westernrijden.
Uiterlijk van voltigepaarden
Men kan verschillende paardenrassen als voltigepaarden verkopen. Als men een voltigepaard kopen wil, worden er namelijk weinig eisen gesteld aan zijn exterieur. Wel hebben paarden met een lange rug de voorkeur, omdat men hierop makkelijker acrobatische trucjes kan uitvoeren. Het paard hoeft echter niet per se heel groot te zijn. Sterker nog, veel grote paarden zijn juist lastig te trainen. Waar wel veel belang aan gehecht wordt, is de conditie en de gezondheid van het paard (voltige is een zware sport voor de paarden) en zijn karakter (die moet vriendelijk en nuchter zijn). Paardenrassen die men veel tegenkomt binnen de voltige zijn Morgans, Appaloosas, Quarter Horse en de KWPN.