c

Paard zoekt ruiter

Je hebt er al jaren van gedroomd en nu is het tijd om die droom werkelijkheid te maken: je gaat een eigen paard kopen. In een eigen paard gaat behoorlijk wat tijd en geld zitten en het is dan ook belangrijk dat je de juiste match vindt. Denk ook goed na over hoe groot het paard mag zijn en welk ras aan jouw wensen voldoet. Nog belangrijker is voor welk doel je een paard koopt. Koop je een paard om lekker recreatief te rijden, bijvoorbeeld over het strand of door het bos, of is je plan om paardensport op hoog niveau te beoefenen? Als je kiest voor de paardensport, wat voor sport wordt het dan? Een draver is bijvoorbeeld zeer geschikt voor de drafsport. Daarnaast is het belangrijk dat je nadenkt over het geslacht van een paard. Een merrie is op haar tijd pittig in omgang, vooral als ze hengstig is. Een hengst is daarentegen zeer onstuimig. Zowel de merrie als de hengst zijn doorgaans het meest geschikt voor een meer ervaren ruiter. Een ruin is voor de beginnend ruiter zeer geschikt. Kijk hierom goed welk geslacht het beste bij je past. Alleen al in Nederland is het aanbod van paarden die te koop zijn enorm. Kijk je buiten de landsgrenzen dan is het helemaal overweldigend. Op een website, zoals die van ehorses, maak je eenvoudig gebruik van zoekfilters. Hierdoor krijg je zoekresultaten die passen bij je wensen en eisen.

Lees meer b
0 Resultaten
s Niks gevonden? Stel nu een zoekopdracht in!
Sla jouw zoekopdracht op en dan sturen wij je een email wanneer wij iets voor je hebben gevonden.
Zoekopdracht opslaan

Bijzonderheden van de draver

Veel mensen denken dat de draver een verzamelnaam is voor paarden die voor de drafsport worden gebruikt. Dit is echter niet het geval. Een draver is een specifiek ras dat oorspronkelijk werd gefokt om met hoge snelheid te kunnen draven. De paarden lopen voor een sulky of in een montékoers onder zadel. De drafkoersen, zoals dit in de drafsport heet, worden gehouden op een van de drafbanen in ons land en in het buitenland. Heb je wel eens op een draver bij een manege gereden? Een draver die toch te langzaam is om bij wedstrijden te worden ingezet of die stopt met de drafsport wordt vervolgens vaak als recreatief paard ingezet.

Draver - Bij dit ras zie je het vaak

Dravers zijn paarden met een stamboek. Er is echter geen specifieke rasstandaard beschreven, waar een draver aan moet voldoen. Dit betekent dat een draver geen specifieke kleur hoeft te hebben en ook qua bouw niet aan een zekere rasstandaard hoeft te voldoen. Toch valt op dat de meeste dravers enkele lichamelijke overeenkomsten hebben, zoals een slanke bouw met gespierde achterhand en lange oren. Dravers komen voornamelijk voor in de basiskleuren bruin, zwart en vos. Het ras van de dravers is opgesplitst in verschillende type dravers, te weten de Amerikaanse draver, Franse draver, Orlov draver, Métis-draver en de töltende draver. Ieder draverstype heeft zijn eigen specifieke kenmerken en oorsprong. De Franse draver is gefokt om zowel bereden als in tuig te kunnen racen. De Orlov draver is zeer snel en heeft een excellent uithoudingsvermogen. De Metis-draver, ook wel Russische draver, is ooit eens het snelste drafpaard ter wereld geweest en werd oorspronkelijk gefokt voor de sulky. De töltende draver wordt veel ingezet op de drafbaan, maar door het talent voor de telgang wordt het dier in de Verenigde Staten ook veel gebruikt voor telgangraces. De draver is een gevoelig, werkwillend, veelzijdig en heel slim paard.

Draver in de paardensport

Er zijn veel mensen die zich bezighouden met de paardensport, als liefhebber, jockey of door op een paard te wedden. De drafsport is zeer populair en er wordt dan ook veel van dravers verwacht. Een draver in de topsport moet altijd alles geven. Dat betekent dat je het dier extra moet trainen, nog beter op de voeding moet letten en dat het minder lang op hoog niveau kan meedoen dan paarden in andere disciplines. Er wordt onterecht gedacht dat een draver niets meer kan dan alleen maar heel hard rennen. Als een draver aan het einde van zijn carrière zit, wordt het vaak gebruikt als recreatiepaard. De basis van dressuur is voor een draver geen enkel probleem. Ook zal springen over het algemeen gewoon kunnen.

close