c

Paard zoekt ruiter

Ben je op zoek naar je eigen paard? Sommige mensen weten van jongs af aan wat voor paard voor hen perfect is, terwijl anderen nog niet echt een idee hebben. Wil je een hengst of een ruin, of misschien past een merrie wel veel beter bij je. Naast het geslacht van het dier denk je ook na over de grootte, leeftijd en het ras. Veel mensen kiezen voor een donkerbruin paard. Het is een populaire kleur met keuzes aan rassen in overvloed. Vergeet vooral niet om je keuze voor een specifiek donkerbruin paard te baseren op wat je met het paard gaat doen. Niet ieder paard kan ingezet worden voor elke sport. Stel je pakket van wensen en eisen samen en start de zoektocht. Op een site, zoals die van ehorses, kun je eenvoudig op kenmerken het zoekresultaat filteren.

Lees meer b
1 Resultaten
1 Resultaten
Filter
Zoekopdracht toevoegen:
y Zangersheide y Dressuurpaarden y Springpaarden y Merrie y Warmbloed
Standaard-advertenties

NL

Donderen
€ 50
€ 50 vraagprijs (maandelijkse prijs)

Bijzonderheden van een donkerbruin paard

Een donkerbruin paard bezit het zogenaamde agouti-gen. Het agouti-gen in combinatie met het gen voor de zwarte kleur zorgt voor een van de bruine variatiekleuren van een paard. De bruine kleuren bij een paard worden ook wel bay genoemd. Donkerbruin is slechts een van de bruinkleuren, andere bruinkleuren zijn lichtbruin, bruin en zwartbruin. Er zijn drie verschillende basiskleuren bij paarden. Die kleuren zijn vos, bruin en zwart. De eerder genoemde bruinkleuren zijn dan ook variaties binnen de bruinkleur. De genen die een combinatie vormen met een van de basiskleuren zorgen voor een van de bijbehorende variaties, zoals het agouti-gen dat doet bij een donkerbruin paard.

Donkerbruine paarden - Bij dit ras zie je het vaak

Welk kleur een paard bij de geboorte heeft, hangt deels af van de genen. Zo kan een paard dat met de bruine kleur geboren wordt ook nog gaan schimmelen. Door een speciaal gen verandert dan de kleur van de vacht langzaamaan naar een van de variaties van schimmelkleur. Of en hoe snel dit gebeurt, hangt af van de aanwezigheid van dat specifieke gen.

Natuurlijk zijn er rassen die zeker aan specifieke kleurstellingen moeten voldoen, willen ze in aanmerking komen voor een vermelding in het stamboek. Toch zijn er ook tal van paarden, waarbij diverse kleuren als erkend gelden. Een campolina, een Braziliaans ras, is een duidelijk voorbeeld van een paard waarbij zelfs alle kleuren erkend zijn.

Een Groninger paard is een Nederlands ras, waarbij niet alleen de erkende kleuren veelzijdig zijn, maar ook de disciplines waarvoor het paard kan worden ingezet lopen zeer uiteen. Een ander paard waarbij donkerbruin als kleur kan voorkomen is de Hannoveraan. De Hannoveraan is een schitterend warmbloedras dat ingezet kan worden als rijpaard, dressuurpaard en springpaard. Verder is de KWNP-er een enorm bekend Nederlands ras een paard, waarbij je alle hoofdkleuren zal kunnen tegenkomen. De KWPN-er is een paard dat sterk is als rijpaard, sportpaard, dressuurpaard en springpaard.

Bekende donkerbruine paarden

Een van de meest bekende, zo niet het bekendste, donkerbruine paard is Salinero. Salinero is het paard waarmee Anky van Grunsven bijzonder veel prijzen wist te winnen. Salinero is een Hannoveraan die tot 2012 meedeed aan dressuurwedstrijden op het hoogste niveau. Salinero won onder andere goud op de Olympische Spelen in 2004 en 2008. Uiteindelijk nam Salinero in 2013 afscheid van de paardensport.

Een ander wereldberoemd paard, ook van Anky van Grunsven, is de voorganger van Salinero. Dit paard heette Bonfire en was een Oldenburger ruin. Bonfire heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder Olympisch goud in 2000, al was zijn opvolger Salinero succesvoller.

Apache is een donkerbruine KWPN hengst die enerzijds ingezet is als dekhengst en anderzijds wedstrijden als dressuurpaard reed. Het paard werd als betrouwbaar, eerlijk en intelligent bestempeld. Het dier overleed helaas in 2019 aan hoefbevangenheid.

Je mag bijna wel stellen dat alles dat Anky van Grunsven aanraakt, verandert goud. Naast de twee eerder genoemde paarden reed zij ook met Trakehnerhengst TCN Partout. Partour won meerdere prijzen in de jaren 90 en begin jaren 2000. De Trakehnerhengst fungeerde als dressuurpaard en sleepte niet alleen diverse prijzen in de wacht, maar was ook een populaire dekhengst.

Daarnaast heeft Dreamcatcher, ook een donkerbruin paard, zijn sporen zowel als dressuurpaard als dekhengst verdiend. De oldenburger won in 2008 nog een hengstencompetitie en fungeert momenteel als dekhengst. Dreamcatcher heeft al enkele zeer sterke nakomelingen voortgebracht en is dan ook populair als dekhengst.

i
close